Monday 11 March 2013

Azt mondták, menjünk. Hát akkor menjünk!

A mai országgyűlési szavazáson csont nélkül fogadták el az Alaptörvény 4. módosítását, a "mindenki egyért" szellemiség jól ismert jegyében. A szavazásról a hvg írt egy összefoglalót, amelyben egy képviselő - akárki is volt az - szerint a Fidesznek nem kell komoly társadalmi ellenállásra számítania.


Ez ma, Magyarországon igazolása lehet egy politikai döntésnek. Hogy az emberek részéről kell-e számítani komoly ellenállásra. Egy pártnak. Nem a kormánynak, hanem a Fidesznek, ugye. Az, hogy sárba döngölik a jogrendszerünk alapját, ömagában tehát nem gond. Az, hogy uniós tagállamként európai jogokat semmibe véve korlátozzák a szabad munkaerőáramlást, az sem probléma, fikarcnyit sem. Hiszen az embernek dolgozni kell, ha meg akar élni, tehát ha a munkaerőáramlást korlátozom, akkor az emberek alapvető szabadságát korlátozom. Mint anno a béresekét a feudalizmusban. Hogy a hajléktalanságot bűncselekményként fogják kezelni, az sem gond. Hogy a felsőoktatás, egy társadalom felemelkedése egyetlen zálogának az ideológiai függetlenségét veszik el, az is pitiáner dolog, nyilván. Robotok vagyunk, tehát megszavazzuk, és amíg a viktoriánus haragtól jobban félünk mint az emberekétől, akiket képviselünk, addig ez lesz.


A többi módosításról bővebben itt. Áttérnék azonban a fent említett mondat egy másik részére, a  komoly ellenállás említésére, és puszta lehetőségének az elutasítására. Mégis mire tetszik gondolni? Arra, hogy nem szavazta volna meg az országgyűlés a módosításokat, ha az emberek kimennek az utcára? De hát kimentek. Vagy arra, hogy nem voltak elegen? Mert nem bontották le a kordont a Sándor Palota előtt? Mégis mit ért a kedves képviselő úr komoly ellenállás alatt? Amikor már kínjukban, kétségbeesésükben, a frusztráció miatt, hogy nem bír a gyerekének enni adni, az ember megfogja az első keze ügyébe akadó dolgot, és elkezd törni-zúzni? A párizsi diáktüntetésekre céloz, amikor ennél apróbb dolgok miatt felgyújtották a fél várost?

Valamint én speciel azt is szeretném tudni, hogy ez most felhívás keringőre?  Ez azt jelenti, hogy ha az emberek egyértelműen kifejezésre juttatják, hogy valami nekik nem tetszik, akkor a kormány fejet fog hajtani az emberek akarata előtt? Tényleg? Csak mert akkor szerintem fogadjuk meg a tanácsot, és menjünk. Mindenki hozzon magával még egy embert. Ismerős? Kevesen vagyunk, de még mindig nem elegen. Ez is ismerős? No, sebaj, tanulni senkitől sem szégyen, minden jó tanáccsal gazdagodik az életünk.

Vonjuk tehát le a következtetést, és hajtsunk fejet nálunk bölcsebbek gondolatai és életpályája előtt. Hallgassunk az anoním Fideszes képviselőre. Merjünk tüntetni, merjük hallatni a hangunkat. Minden fórumon. Vonuljunk utcán, írjunk blogot, gyártsunk matricákat, postoljunk facebook-on, írjunk zenét, verset, novellát, röpcédulát. Bármit, amit valahogy el lehet juttatni az emberekhez. És juttassuk el. Mindent, amivel kommunikálni tudjuk, hogy ami ma Magyarországon történik, azt mindnyájunknak érdeke megfékezni. Minél hamarabb.

No comments:

Post a Comment