Thursday 14 March 2013

Európa, here I come

Az Unió az alkotmánymódosítás miatt az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkében foglaltakkal "fenyegeti" az országot, mégpedig az ugyanezen szerződés 2. cikkében foglaltak megszegése miatt. A 2. cikk elég rövid:

"Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, a pluralizmus, a megkülönböztetés tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás, valamint a nők és a férfiak közötti egyenlőség társadalmában."

Ha esetleg ezt től rövidkének találjuk, itt el lehet olvasni az Európai Unió Alapjogi Chartáját, amely részletesen taglalja a dőlt betűs idézetben felsorolt jogállamiságemberi jogok és a kisebbség fogalmakat. A szavazati jog körüli jogi csűrés csavarásban persze majd csak a szigorúan vett 2. cikknek van jelentősége, ami amúgy mindkét oldalra nézve gigantikus no comment...

Hogy ezeket hogyan sikerült a Fidesznek félreértelmeznie, nem tudom. Azt viszont igen, hogy innentől pláne sőt arra kell büszkének lennem, hogy európai vagyok. Innentől csak az Európai Unió alaptörvényét tekintem magamra nézve mérvadónak, mert a magyar Alaptörvény sajnálatos módon nem közvetíti azokat az erkölcsi normákat, amelyekben én hiszek. Hála istennek, ehez nem kell sehova mennem, mert Magyarország az EU tagállama. Tehát maradhatok a fenekemen és lehetek itt is uniós polgár, élhetek itt is a civilizált, demokratikus Európa morális alapjai szerint. Mert most már elsősorban európai állampolgár vagyok. 




No comments:

Post a Comment